Recept van de week: Gratin courgettes/champignons

vr 20 oktober 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

“Nee, de cèpes waren op en voorbij”, zei de épicerist op het dorp. Maar hij had nog wel mooie champignons. “Nee, geen champignons de Paris, en zeker niet van die smakeloze Hollandse, in zo’n gasverpakking om ze langer vers te houden.” Hij keek me even peilend aan omdat hij weet waar ik oorspronkelijk vandaan kom, maar ook wel zo’n beetje hoe in elkaar steek inmiddels. “Non madame, èchte! Uit Marseille”, voegde hij eraan toe. Hij wees op het kistje naast de toonbank waarin verleidelijk fraaie oesterzwammen lagen uitgestald. Ja! Champignons de Marseille, dat wist ik wel. Ze zijn nog niet zo lang op de markt, maar al wel veelbelovend. Ze worden gekweekt op dikke plastic ‘worsten’ gevuld met stro en koffiedik, in een kelder in de Rue de la République, hartje stad. Ze schijnen kwalitatief dik in orde te zijn. In elk geval kookt chefkok Lionel Levy van restaurant Alcyone in het Intercontinental Hôtel-Dieu de Marseille (1 ster) er al mee. Tja, dan kan ik natuurlijk niet achterblijven, ik kocht een maaltje. Niks mee gedaan, behalve lichtjes fruiten in een scheutje olijfolie met wat peterselie en knoflook; ze bleven mooi overeind. Dus durfde ik wel een wat uitgesprokener bereiding aan. Met courgettes, een uitje, wat kaas. Ik zou zeggen: oordeel zelf. Maar ik vond het helemaal niet verkeerd.

Ingrediënten:
2 grote courgettes
300 gram oesterzwammen
1 uitje
2 teentjes knoflook
40 gram geraspte Gruyère
1 eetlepel balsamico-azijn
1 eetlepel maïzena
snufje komijn
olijfolie
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen en hak ze fijn.
Snij kop en kont van de courgettes en snij de rest in plakken.
Snij de oesterzwammen in plakken.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en laat de ui erin aan smoren, doe de knoflook erbij en laat even mee smoren. Voeg de balsamico-azijn toe, roer even om en doe er dan de courgettes en oesterzwammen bij. Draai het vuur laag en laat alles een minuut of 10 sudderen. Af en toe omroeren. Voeg op het laatst zout, een paar draaien uit de pepermolen en een snufje komijn toe.
Doe een lepel maïzena in een kommetje/kopje en voeg een klein scheutje water toe. Roer tot de maïzena is opgelost. Doe dit bindmiddel bij de groenten in de koekenpan en laat alles even inkoken tot het vocht gebonden is.
Verhit intussen de grill van de oven.
Leeg de koekenpan in een ovenschaal, bestrooi alles met de geraspte kaas en schuif de schaal onder de grill. Als de kaas begint te verkleuren is de schotel klaar. Lekker met een najaarsglaasje rosé en een stukje stokbrood.

5 gedachten over “Recept van de week: Gratin courgettes/champignons”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven