Recept van de week: Galette de pommes de terre au comté

vr 3 november 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Chômage technique, zo heet dat hier als je door overmacht niet kunt werken. Nou, wij waren met chômage technique hoor. Sinds gisterenavond 21.30 uur om precies te zijn: geen internet meer. Eerst denk je nog, ‘mwah, geef het een uurtje, gaat wel weer over, gebeurt zo vaak’. Maar na het kijken naar de smadelijke nederlaag van Vitesse tegen Zulte Waregem was er nog steeds geen signaal en dankte ik de hemel op m’n blote knietjes dat we geen gecombineerd abonnement voor internet, telefoon en televisie hebben. ‘Verdeel en heers’ zeg ik Philippus II van Macedonië (382-336 VC) graag na; als je een alles-in-een abonnement hebt ben je ook alles-in-een keer kwijt.
Bellen met Orange vanochtend bleek zinloos, de buurman van een eind verderop had ook geen ‘reseau’, vrienden in belendende dorpen zaten eveneens zonder en onze mairie nam de telefoon niet eens op. Er bleef nog maar één optie open om aan de weet te komen wat er aan de hand was: inderdaad, de kroeg. Daar hoorden we tijdens het apéro dat er ergens in het internetwerk in onze regio een ramp was gebeurd. Wàt precies wist ook niemand, maar de dorpsroddels verwezen naar een groot ongeluk, iemand had het over generatoren die geplaatst zouden worden – wat dat met internet te maken had wist ook niemand – maar het zou beslist de hele dag nog duren. De kroegbazin leek er niet onder te lijden, aardig wat klandizie omdat toch niemand kon werken die iets met internet moest, en bij haar rekende je hoe dan ook cash af. Maar de épicerie en de tabac gingen uit arren moede maar dicht wegens niet werkende elektronische kassa’s. Ook het gemeentehuis had een bordje op de deur gehangen met ‘exceptionellement fermée’.
Serveuse Nina serveerde twee opgetutte tosti’s aan een verdwaald toeristenpaartje en dat bracht het gesprek op het terras vanzelfsprekend op de lunch. De paddenstoelen waren wel zo’n beetje passé, voor volle stoofpotten was het klimatologisch gezien nog te vroeg en voor een simpele salade ontbrak de animo; met zoveel tijd te spenderen mocht er toch wel wat serieuzers op tafel komen. Zoals gewoonlijk vlogen de recepten over en weer, werden aangevuld, verguisd, uitgelegd, herverbouwd en uiteindelijk onder algehele instemming omarmd. Dus vandaag lunchten we met wat de kroegpot schaft: galette de pommes de terre au comté, zeg maar een aardappelpannenkoek.
Bon, het is inmiddels tegen zevenen en we hebben net weer internet, dus veel werk in te halen, maar we hebben in elk geval wel fatsoenlijk geluncht.

Ingrediënten:
500 gram aardappelen
300 gram rijpe comté
2 eieren
200 gram bloem
3 teentjes knoflook
½ bosje peterselie
1 grote tomaat
olijfolie
klontje boter
zout en peper

Bereiding:
Pel de knoflooktenen.
Hak de peterselie fijn.
Schil de aardappels en rasp ze grof.
Rasp de kaas.
Haal het kroontje uit de tomaat en snij ‘m in partjes.
Doe de aardappelrasp in een ruime kom, samen met de geraspte kaas, de bloem, de eieren, de uitgeperste knoflook, de peterselie (hou een beetje achter voor de garnering) en zout en peper naar smaak. Hussel alles goed door elkaar.
Verhit een scheut olijfolie samen met een klontje boter in een ruime koekenpan.
Giet het aardappelmengsel erin en verdeel alles goed over de bodem. Laat op laag vuur een krappe tiental minuten aanbakken/garen en draai dan de plak om, zodat ook de andere kant gaar en bruin kan worden. Prik met een vork in de plak om te controleren of de boel gaar is.
Snij de aardappelkoek in parten en verdeel hem over de borden. Bestrooi met wat peterselie en garneer met partjes tomaat.
Glaasje rosé erbij (tuurlijk, het nazomert nog) en een stukje stokbrood om de restjes mee weg te vegen.

6 gedachten over “Recept van de week: Galette de pommes de terre au comté”

 1. Wat een heerlijk vlotte pen heb je toch Renée, alsof we er bij zitten in je dorpskroeg.
  En het recept is ook niet mis, al heb ik net een restje raclette met aardappel gegeten, het water loopt je in de mond! De echtgenoot hier en ik genieten elke keer weer van je sappige verhalen.
  Ook je boek opgestroopte mouwen hebben we beiden verslonden.
  Ga door. Veel groeten, Hil

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ook niet verkeerd Arie. Maar dan zou ik die peterselie uit het mengsel laten er die er op het laatst pas overheen strooien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven