Recept van de week: Penne met sugo all’arrabbiata

vr 10 november 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Koud! Het weer is zomaar ineens omgeslagen en dat roept om stevige maatregelen. Behalve de met tegenzin uit de kast geplukte dikke truien en de onvermijdelijke eerste aanmaak van de haard, betekent dat ook aanpassing van de dagelijkse kost. Nu zelfs een lunch op het terras er temperatuurs- en mistralgewijs voorlopig niet meer inzit, is ook de trek in frisse salades en luchtige liflafjes op een laag pitje komen te staan. De echtgenoot zette vorige week de toon met zuurkool, maar da’s meteen al wel héél erg winters. Ik doe een tussenstapje: penne met ‘sugo all’arrabbiata’ wat vrij vertaald zoveel betekent als woeste saus. ’t Is een klassiekertje uit de Italiaanse keuken, met name de Romeinse, en die saus heet niet voor niks zo: die is hartstikke heet. Mag natuurlijk best wat milder, maar dan doe je geen recht aan het karakter. Dat geïnspiteerd is door dat van de Italianen: gepassioneerd, warmbloedig en met een kort lontje. Je zou het er warm van krijgen.

Ingrediënten:
400 gram penne
1 blikje gepelde tomatenblokjes (400 gram)
½ bosje verse basilicum
1 ui
2 tenen knoflook
1 afgestreken eetlepel pesto
handvol zwarte olijven zonder pit
4 eetlepels tomatenpuree
1 theelepeltje sambal, of wat tabasco
olijfolie
geraspte parmesan kaas

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Pluk de blaadjes van de basilicumtakjes en snij ze fijn.
Snij de olijven in tweeën.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime braadpan en fruit er de ui in aan. Doe de tenen knoflook uit de knijper erbij en roerbak even mee. Doe er de tomatenblokjes, de pesto, de tomatenpuree en de sambal (of tabasco) bij en schap alles goed door elkaar. Laat een minuutje of 10 heet zacht sudderen met het deksel op de pan. Roer er op het laatst de olijven doorheen,.
Kook intussen de penne ‘ al dente’ (beetgaar) in ruim water met een flinke scheut olijfolie. Laat uitlekken in een vergiet, schudt even goed los, doe de pasta terug in de pan met een extra scheut olijfolie. Roer de saus door de pasta, en verdeel alles over de borden. Bestrooi met de fijngesneden basilicum. Geef de parmesan er los bij. Plus wat (stok)brood om te soppen en een glas koele rosé om alles mee af te blussen.

4 gedachten over “Recept van de week: Penne met sugo all’arrabbiata”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven