Recept van de week: Pannenkoekendagpannenkoeken

vr 16 maart 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

“Je hangt!” glunderde de echtgenoot met een vileine grijns die z’n snor maar half wist te verbergen, hij weet dat ik een bloedhekel aan pannenkoeken bakken heb. “Vandaag is het nationale pannenkoekendag! Dus ik mag eindelijk pannenkoeken. Doe mij maar een hartige en twee zoete. Om te beginnen. Ik dacht aan…” Verder kwam hij niet, nog voor hij was uitgesproken had ik de benodigde spullen op het aanrecht uitgestald, en met een ruimhartig “ga je gang” de keuken aan hem overgedragen. “Ga ik intussen weer aan het werk. Roep maar als je klaar bent. En o ja, ik heb aan eentje wel genoeg hoor, doe maar peer met bleu d’Auvergne en sirop d’érable.” Hem verbijsterd achterlatend, huppelde ik terug naar kantoor om met een prettig glaasje onder handbereik, een artikel over de geweldige opmars van de Provençaalse rosé te tikken.
Oké, ik heb het niet lang volgehouden, de noodkreten vanuit de keuken werden me te gortig. En ik moest steeds maar denken aan Willem Alexander, die afgelopen zaterdag een poging tot pannenkoeken bakken deed in een bejaardentehuis te Pijnacker vanwege een actie van de vrijwilligersorganisatie NLdoet. Het geklooi was niet om aan te zien. Daarom, en omdat ik ook tegen voedselverspilling ben, toch maar even gaan kijken in de huiselijke keuken. En inderdaad, het geklooi was niet om aan te zien. Tja, wat doe je dan…
Onderstaand een pannenkoekenbeslagrecept. Bierbeslag vanzelfsprekend, met prins Pils in het achterhoofd. De vulling mag je zelf invullen, maar ik geef graag een paar voorzetjes.
Mijn favoriet: schijfjes rijpe peer, brokkeltjes bleu de Auvergne, scheutje sirop d’érable, snufje vers gemalen peper.
De echtgenoot:
Hartig: quatre (of meer) fromages. Denk aan gruyère, geit, bleu, camembert, etc., bestrooid met geroosterd amandelschaafsel.
Zoet: vijgenconfiture, in marc de Provence gewelde rozijnen, scheutje volle room.
Glaasje rosé erbij, frisse salade voor het tegenwicht en we hebben pannenkoekendag weer overleefd.

Ingrediënten:
165 gram bloem (gezeefd)
33 cl bier (= 1 blikje)
2 eieren
een stevige snuf zout
plantaardige olie om te bakken

Bereiding:
Meng in een ruime kom de bloem en het zout. Klop de eieren los in een schaaltje of bord.
Maak er een kuiltje in de bloem en giet de eieren erbij.
Meng alles goed door elkaar en giet er al roerend scheutje voor scheutje het bier bij tot je een mooi glad beslag krijgt.
Leg een theedoek over de kom en laat het beslag op kamertemperatuur een uurtje of twee rusten. Wordt het beslag te dik, doe er dan wat water bij en roer opnieuw door.
Verhit een scheutje plantaardige olie in een ruime koekenpan.
Giet een grote pollepel beslag in de pan, laat goed over de bodem uitlopen en bak de pannenkoek eerst aan de ene (pas omkeren als het beslag geheel gestold is) en dan aan de andere kant goudbruin.
Omflippen door ‘m in de lucht te gooien lukt niet? Geen probleem: leg een grote platte deksel (of schaal) op de koekenpan, keer alles ondersteboven en laat de omgekeerde pannenkoek van het deksel af terug in de pan glijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven