Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het leek wel zomer vandaag op het dorp. Na het onweer van gisteren (en zeg maar gerust van de afgelopen weken want het hield maar niet op) staken er ineens weer witte Britse toeristenbenen onder de parasols van het caféterras uit en kwetterde er zowaar Italiaans over de week-marché die dit keer uit wel acht kraampjes bestond; zelfs de winterschuwe hippie met zelfgemaakte sieraden en Indiase flodderkleding stond er weer. De visboer miste ik nog, en da’s wel jammer want hij heeft goeie spullen en hier in de wijde omtrek is geen behoorlijk vers visje te vinden: het spul van de supermarkt in de stad verderop ligt doorgaans overhoop met de houdbaarheidsdatum, of is uit voorzorg gepekeld dan wel diepgevroren. Maar volgens de Servische kok van de pizzeria tegenover onze markt komt volgende week ook de viswagen terug en dan zijn we weer op volle zomersterkte. Ik bekeek intussen de groenten & fruitkraam, een lekker zonnig slaatje leek me wel een mooi alternatief. Ik besloot toch maar naar de épicerie te gaan. Ik kon niet anders dan concluderen dat de aangeboden waren daar absoluut beter zijn. ‘Hoe ie dat toch deed’ vroeg ik de uitbater een tijdje terug. Hij was toch ook gewoon onderdeel van een grote supermarktketen?
“J’ai mes adresses”, zei hij niet zonder trots. Hij haalt zijn groenten en fruit bij kleine telers uit de directe omgeving of via via van verderop. Hij laat zich op dat vlak niks door de supermarktketen in de maag splitsen. En dat is te proeven. Heerlijke rijpe coeur de boeuf tomaten, zoete Cavaillon-meloenen, dagverse bosjes basilicum die in een bokaal fris water op de toonbank staan. Tja, dan is een zomerse salade natuurlijk zó samengesteld.

Ingrediënten:

Voor de salade:
2 coeur de boeuf tomaten (of 4 gewone tomaten)
1 laitue (kropsla)
½ bakje aardbeien
8 blaadjes basilicum
½ melon de Cavaillon (of een andere kleine zoete meloen)
1 rolletje geitenkaas
vloeibare honing

Voor de vinaigrette:
3 eetlepels notenolie
1 theelepel mosterd
1 eetlepel wijnazijn
zout en peper

Bereiding:
Haal de binnenste zachte bladen uit de kropsla, was ze en sla ze droog.
Leg er een bedje van op 4 borden.
Haal de kroon uit de coeur de boeuf tomaten en snij ze in plakjes. Leg ze op de kropsla.
Halveer de meloen, haal de pitjes uit de ene helft (bewaar de andere helft in alufolie in de koelkast voor later) en maak het vruchtvlees los van de schil. Snij dat in blokjes.
Verwijder de kroontjes uit de aardbeien, snij ze in tweeën.
verdeel de meloen en de aardbeien over de sla met tomaat.
Snij de basilicumblaadjes in reepjes en strooi die over de borden.
Haal het kontje van het rolletje geitenkaas en snij er 16 dunne plakjes vanaf (gaat makkelijker als de kaas net uit de koelkast komt) en leg die bovenop de salades op de borden. Verkruimelen mag ook hoor, als de plakjes niet willen lukken.
Maak de vinaigrette door de olie, de mosterd en de azijn met wat peper en zout stevig los te kloppen in een kom. Beschenk er de salades op de borden mee, en druppel tot slot een dus straaltje honing over het geheel.
Serveer met wat stokbrood voor het op soppen. En jawel, een goed glas rosé smaakt er uitstekend bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven