Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vorig weekeinde liep de vendange op z’n eind. Met een feestje bij de cave cooperative, want het leek lang geen slechte druivenoogst te zijn. Net op tijd ook, want afgelopen woensdag braken de hemelsluizen open in een alles verzwelgende zondvloed (lees m’n blog van gisteren maar) en dan was er weinig meer te oogsten geweest. Maar ze hadden het gered, het werk was gedaan en dus sloeg de lamlendigheid toe. Het was dan ook opmerkelijk druk in het café vanochtend. Ik had een goed excuus om er langs te wippen: marktdag, en er zou voor het eerst sinds een jaar of zo, weer een visboer van de partij zijn. Had in het dorpskrantje van de mairie gestaan, in een door de burgemeester hoogstpersoonlijk geschreven ‘édito’. Geen nepnieuws dus, zou je denken. Mooi wel, geen visboer te bekennen. Tja, dan ga je even luisteren in de kroeg. Daar werd die visboer vakkundig gefileerd. “Weer zo’n type uit de stad, die ziet geen handel in een dorpje als het onze, komt vast alleen in het hoogseizoen”, werd er links en rechts gemompeld. De mooiste kwam van de kroegbazin zelf: “Die vindt ons te ver, z’n vis is al bedorven voor ie geparkeerd heeft”, was haar snuivende commentaar.
Intussen zat ik wel mooi zonder vis. Trek om naar de stad te gaan had ik niet meer, tijd ook niet trouwens, dus legde ik aan bij de épicerie naast de kroeg. Waar geen vis te krijgen is maar waar de verse groenten me tegemoet straalden. Glanzende aubergines, strak in het pak zittende courgettes, mollige paprika’s en volrijpe tomaten. Ratatouille! Dat ging ‘m worden. Geen vis meer gemist.

Ingrediënten:
1 ui
2 tenen knoflook
2 courgettes
1 aubergine
1 rode paprika
1 groene paprika
4 tomaten
1 bouquet garni
zout en peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Pel de ui en snij ‘m grof. Pel de knoflooktenen.
Haal kop en kont van de aubergine en snij hem in forse dobbelstenen.
Haal kop en kont van de courgettes, snij ze overlangs doormidden en haal de zaden eruit.
Doe hetzelfde met de paprika’s en met de tomaten. Snij courgettes, paprika’s en tomaten ook in grote dobbelstenen.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime pan en bak de uien er goudbruin in. Doe het bouquet garni plus alle groenten erbij, behalve de tomaten en de knoflook.
Laat het ui/groentenmengsel een minuut of tien op laag vuur onder af en toe roeren pruttelen.
Knijp vervolgens de knoflook er boven uit, voeg peper en zout naar smaak toe, doe de tomaten erbij, roer nog even om en laat alles met het deksel op de pan een minuut of twintig verder garen tot de groenten beetgaar zijn. Iets langer laten sudderen als de groenten te rauw blijven.
En af en toe doorroeren om te voorkomen dat de boel aan de bodem gaat plakken. Eventueel een scheutje water toevoegen als de boel dreigt droog te koken.
Lekker bij zowel vlees als vis, maar ook als vegetarische hap met bijvoorbeeld rijst erbij. Plus een glaasje rosé van de vorige vendange.

12 gedachten over “Ratatouille”

 1. Gepelde tomaten (pakje of blik), o.a. voor het vocht + meerdere, hele uien en dan vier tot acht uur laten pruttelen, met daarbij rul gebakken gehakt of ‘draadjesvlees’ (wat de vorige dag al zes uur heeft opgestaan); samen met rijst is dat voor ons een feestmaal. Glaasje rood erbij vinden we heeeelemaal niet verkeerd!
  Beetgaar is lekker (we ‘wokken’ veel en de gekookte bloemkool hoeft ook niet tot pap gekookt te worden), maar met bijna drinkbare ratatouille kan ik mijn tandeloze, bejaarde buurvrouw ook eens uitnodigen voor het diner. Hahaha…… Picture this: ‘rimpel, grijs, krom’, onder- en bovengebit uit, hele (boterzachte) ui in de mond, genietend. Dat gun je toch iederéén? ;-)

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Jawel, maar dan ben je wel een stuk langer bezig Harry. En hoe fruit je aan? Voor elke groente een schone pan, nieuwe olie? Vertel!

   1. Ik doe het in vier pannen tegelijk (1.aubergines, 2.paprikas, 3.courgettes 4.uien/knoflook/tomaten/herbes de provence) tot ze ieder afzonderlijk gaar zijn, dus niet langer werk, iets meer afwas!. Een beetje olie in ieder. Dan alles bij elkaar in de (grotere) pan van de uien/tomaten en voorzichtig nog zo’n tien minuten samen laten pruttelen. Nog beter de volgende dag!

 2. In de oven lukt ook erg goed, niks apart aanfruiten, geregeld omroeren, heerlijk! Restjes geen probleem: verwerken in soep, of er een omelet mee vullen;

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven