Recept van de week: ‘Picnic’ garnalensalade

do 15 augustus 2024

Door Raoul Duchemin

Zeg ‘picnic’ (picknick kennen ze hier niet) tegen een onvervalste Provençaal en de oogjes beginnen te glanzen. Want Zuid-Fransen zijn dol op picknicken. Liefst aan een prettig strookje strand of op een lommerrijke locatie. Bij voorkeur met dagverse (streek)producten en een prettig flesje van het plaatselijke domaine. Voor hen geen prefab-voedsel of boterhammen uit een plastic zakje. Maar een goed verzorgde en royale maaltijd met een keur aan lekkernijen. Met riante zitkleden -of desnoods een heel tuinameublement- en met ruime koelboxen om de wijn en bederfelijke waar koel te houden, plus natuurlijk een setje boules voor een spelletje pétanque. En vanzelfsprekend met de hele familie. En de vrienden van de familie. Plus de vrienden van de vrienden van de familie. En dan graag ook die vriend die zo leuk gitaar/mondharmonica/saxofoon en vul maar in, kan spelen. En ja, dan wordt zo’n picknick vanzelf een buitenfeestje dat uren kan duren.

Dat vergt een gedegen voorbereiding. Een goeie ‘picnic’ begint een dag tevoren, met hard sloven in de keuken. Lekker relaxen betekent eerst hard werken.

Laten we maar eenvoudig beginnen, met een garnalenslaatje. Daar kan gewoon een stokbroodje bij, en een lekker flesje uit de koelbox. Dan zien we volgende week wel verder. Want ik gooi er nog wel een paar picnic-receptjes tegenaan hoor.

Ingrediënten

  • 2 avocado’s
  • 500 gram crevettes (gekookt, in de schil)
  • 1 (liefst roze) grapefruit
  • 1 klein kropje malse sla
  • ½ bosje bieslook

Voor de saus

  • 1 klein uitje
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 snufje gemalen rode peper (of ½ theelepeltje paprikapoeder)
  • 1 snufje zout

Bereiding

Pel de crevettes/garnalen, snij het ruggetje open en haal het zwarte darmkanaal eruit (dat geeft maar een bittere smaak als je het laat zitten). Snij de grapefruit in tweeën (overdwars, dus daar waar ooit het steeltje zat is het midden van het kapje, idem voor het kontje) en snij met een vlijmscherp mesje het vruchtvlees tussen de vliezen vandaan. Snij de avocado’s in de lengte in tweeën, prik een vork in de pit en trek hem eruit. Daarna pas de schil eraf pellen/snijden en het vruchtvlees in blokjes snijden. Haal het zachte groene hart uit de sla en haal de harde nerven uit de bladeren (geef de harde buitenste bladeren en de nerven aan het konijn of de geit, of de composthoop), was, en sla de sla droog. Pel en snipper het uitje, snij de bieslook fijn, pers de citroen uit. Doe de olijfolie, het citroensap, de rode peper/paprika en wat zout in een ruime kom. Klop goed door met een vork tot de saus lekker lobbig wordt. Proef op smaak en doe er eventueel nog een snufje peper of zout bij. Voeg alle overige ingrediënten toe (ook de garnalen) en meng voorzichtig door elkaar. Klaar!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven