Recept van de week: Vijgentoetje

vr 24 september 2010

Categorieën: ,

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vijgentijd, vijgentoetje! Van vijgen en wijn is een snel en smakelijk nagerecht te maken, dat zowel warm als koud kan worden gegeten.

Ingrediënten:
16 verse vijgen (in de schil)
½ liter rode wijn
400 gram suiker
bindmiddel
snufje kaneel

Bereiding:
Doe de wijn plus de suiker en de kaneel in een pan waarin de vijgen rechtop kunnen staat zonder om te vallen. Verwarm tot de suiker geheel is gesmolten. Zet de vijgen met het steeltje naar boven in het warme vocht. Laat circa een kwartiertje op laag vuur koken, tot de vijgen zacht zijn. Verdeel de vijgen over de borden. Kook de wijn nog wat in, en bind die met (bijvoorbeeld maizena, of een instant bindmiddel) tot een dikke saus. Giet die over de vijgen. Meteen serveren, of laten afkoelen. In het laatste geval kan het vijgentoetje ook uitstekend gegeten worden bij een kaasplateau.

3 gedachten over “Recept van de week: Vijgentoetje”

  1. Verrukkelijk! De vijgen boom in mijn tuin hangt zwaar van de vruchten. Het zijn die lekkere dikke donkerpaarsen zoals op jouw foto. Handige truc: versgeplukte vijgen dicht tegen elkaar rechtop op een schaal of dienblad in de vriezer zetten. Als de vijgen hard bevroren zijn kunnen ze in en zak gestopt worden en de hèle winter

  2. Er ging iets fout…(op boven staande comment het begin van mijn relaas…)
    Dus : Bevroren vijgen in een zak de hele winter in de vriezer houdbaar.
    Ook zalig: vijgen doormidden, even bakken in beetje boter en rijk suiker tot suiker stroperig wordt. Flamberen met wat er voorhanden is. Geschaafde amandels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven