Recept van de week: Tonijnspiesjes met sesamzaad

vr 3 augustus 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vorige week hadden we al het drukste weekeinde van het jaar, nu hebben we samedi noir. Alweer zo’n chassé-croisé, maar dan met het zwaartepunt op de zaterdag; er wordt zo’n ruime zevenhonderd kilometer file verwacht, dus voor alle slachtoffers hierbij nog maar weer eens het kaartje van de Bison Futé. En alweer doen wij niet mee. Wij zitten in de tuin, bij het zwembad en maken een licht hapje klaar, want het is bloedverziekend heet en dan vindt de rosé gretiger aftrek dan vast voedsel. Onderstaande spiesjes voorkomen dat het helemaal een ‘repas liquide’ wordt. Geef er een stukje stokbrood en een tomatenslaatje bij. Gewoon de tomaten in plakjes snijden en over vier bordjes verdelen, bestrooien met wat peper en zout, en besprenkelen met olijfolie en wijnazijn. Zo lekker kan simpel zijn.

Ingrediënten:
400 gram verse tonijn
100 gram sesamzaadjes
20 cl sojasaus (niet zoet)
1 stukje fijngeraspte verse gember
3 eetlepels sesam- of olijfolie
½ bosje bieslook
1 citroen

Bereiding:
Probeer een mooie moot tonijn te krijgen zonder donkere stukken (die smaken naar levertraan), verwijder ze anders en snij de rest in blokjes; er moet rond de 400 gram pure tonijn overblijven. Rasp de gember fijn. Doe de gember, de sojasaus en de olie in een kom. Voeg de tonijnblokjes toe en roer alles goed door elkaar. Laat circa een uur marineren in de koelkast. Prik de tonijnblokjes aan een prikker en rol ze door de sesamzaadjes (gebruik een diep bord) tot ze aan alle kanten bedekt zijn. Grill ze op de barbecue of in de oven, zo gaar als je zelf wilt, maar hoe gaarder hoe minder mals. Warm serveren, met de marinade als saus erbij, wat fijngesnipperde bieslook erover, en een partje citroen ernaast.

1 gedachte over “Recept van de week: Tonijnspiesjes met sesamzaad”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven