Recept van de week: Tonijnpasta

vr 24 augustus 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vorige week repte ik er al over: de onovertroffen tonijnpasta van mijn echtgenoot. Nee, hij staat niet graag in de keuken, maar als het moet doet ie het manmoedig, vol toewijding, en creatief. Voor onderstaand recept gaan dan ook alle credits naar hem. Ik heb alleen maar toegekeken en een opschrijfboekje volgekrabbeld.

Ingrediënten:
1 kleine ui
2 tenen knoflook
2 ansjovisfilets (op zout/olie)
1 blik tonijn op olijfolie (160 gram)
1 blik gepelde pomodori (400 gram)
½ bosje peterselie
handje zwarte olijven (ontpit)
400 gram pasta naar keuze
cayennepeper, of sambal
droge witte wijn
olijfolie

Bereiding:
Pel de ui en snipper hem fijn, pel de knoflook, hak de ansjovis in stukjes. Open het blik tonijn en giet een scheut van de olie in een koekenpan; niet alles, dan wordt het te vet. Verhit de olie en fruit de ui erin aan.
Pers de knoflook er boven uit, doe de ansjovis erbij en laat op laag vuur een paar minuten smelten.
Laat de pomodori uitlekken in een vergiet, snij ze in stukjes en doe ze bij het prutje in de koekenpan. Laat warm worden en inkoken tot het meeste vocht verdampt is.
Hak de peterselie fijn, snij de olijven in plakjes, en voeg ze toe aan het mengsel.
Giet de rest van de tonijnolie af en voeg de tonijn toe, prak los met een vork en meng door de overige de ingrediënten. Voeg een stevige scheut witte wijn toe en laat zo’n tien minuten pruttelen. Doe er flink wat cayennepeper of een stevige lik sambal bij, roer alles goed door elkaar en proef op smaak.
Kook intussen de pasta beetgaar in ruim kokend water, laat even uitlekken in een vergiet (niet afspoelen met koud water!) en doe terug in de pan, met toevoeging van een scheut verse olijfolie. Roer even om.
Verdeel de pasta over de borden en verdeel er de tonijnsaus over. Er kan een mooi glas wit of rosé en een salade bij, of fruit toe. Wees gul met complimenten, en zeur vooral niet over de puinhoop in de keuken! Gewoon stilletjes opruimen na afloop van de maaltijd en wie weet, doet ie het nog een keer.

2 gedachten over “Recept van de week: Tonijnpasta”

  1. Renée, houd die man in ere en dat opruimen is zo gebeurd.
    Stuur hem maar een keertje voor een paar dagen naar de Lot, ik zal hem met open armen ontvangen.
    Groetjes en fijn weekend,
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven