Recept van de week: Geen dagelijks brood

Clipboard01
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Jawel, er is heel veel verbeterd aan de broodvoorziening op het Franse platteland sinds ik hier ben komen wonen, zo’n kwart eeuw geleden. Toen we het moesten doen met de baguette van de dag (die hier vaak van gisteren bleek) en de pain de campagne die al tot beton verstijfd was voor je thuis was gearriveerd. Er is inmiddels prima brood te krijgen in alle soorten en maten. Maar wat ik nog steeds mis is degelijk donkerbruin brood. En da’s nou precies wat ik lekker vind onder een plak pittige kaas bijvoorbeeld. Bon, maken we dat brood gewoon zelf. Fluitje van een cent, dus ik geef het recept graag door. Maar! Denk er wel aan dat wat ik hier -op circa 400 meter hoogte, tijdens een winterdepressie- in elkaar kneed, ergens aan de kust bij min 4 of plus 25 anders kan uitpakken. Een puik brood is niet alleen afhankelijk van de ingrediënten, maar ook van de (weers)omstandigheden, niet alleen temperatuur maar ook luchtdruk en zo. Experimenteren dus maar.

Ingrediënten:
450 gram broodmeel (bruin, meergranen enz.)
1 zakje droge instantgistkorreltjes
100 gram geraspte geitenkaas (of Emmental of Gruyère)
150 gram grof gehakte walnoten
4 eetlepels rozijnen (of 4 eetlepels ontpitte en grof gehakte olijven)
1 klein teentje knoflook (uit de knijper)
1 eetlepel suiker
2½ eetlepel olijfolie
30 cc bier

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een ruime kom en kneed alles goed door elkaar tot er een mooie stevige bal ontstaat. Blijft het deeg te plakkerig, dan wat bloem toevoegen, blijft het te droog, dan een beetje bier (of water) erbij. De kom afdekken met een theedoek en op een koele plaats anderhalf uur laten rusten. Nogmaals alles goed door elkaar kneden en weer anderhalf uur laten rusten. Het deeg op een ingevette bakplaat leggen, of overdoen in een bakvorm (eventueel de bovenkant insnijden met een scherp mes, voor het effect) en in de voorverwarmde oven op 220 graden in ongeveer een half uur afbakken. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Omgekeerd op een rooster laten afkoelen.
Bij gebruik van de broodbakmachine uitsluitend de droge ingrediënten in een kom door elkaar mengen. Het water of bier plus de olijfolie eerst in de broodbakmachinevorm gieten en pas daarna het meelmengsel toevoegen. Volg verder de gebruiksaanwijzing van de machine.
Gebruik je broodmix in plaats van gewoon meel, volg dan de aanwijzingen op de verpakking.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

20 gedachten over “Recept van de week: Geen dagelijks brood

 • vr 20 februari 2015 om 19:16
  Permalink

  heeeeerlijk, doen wij ook een paar keer per jaar; maar dan in grote ‘oplage’; bruin brood bakken. De bakmixen zijn wel geimporteerd uit NL, mag de smaak niet drukken. dit recept is een aanrader! mjum

  Beantwoorden
 • za 21 februari 2015 om 10:02
  Permalink

  Hi Renee,
  Gisteren een ontdekking gedaan bij mijn bakkertje in Figeac,nl een donkerbruin meergranenbrood met harde knapperige korst.
  Ze hadden allang lichtbruin multigrainesals brood en baguettes,maar dit slaat alles, je blijft eten.
  Ik eet het met kaas en appelstroop, heerlijk.
  Goed weekend,
  Jacqui.

  Beantwoorden
  • za 21 februari 2015 om 11:30
   Permalink

   Oude kaas met een echte zure appelstroop blijft een geweldig beleg voor een stevige bruine boterham!

   Smakelijke groet,

   Beantwoorden
   • za 21 februari 2015 om 13:37
    Permalink

    Bruin brood met een lik miso, jonge kaas en komkommer.

    Smakelijke groet,

   • za 21 februari 2015 om 14:11
    Permalink

    We hebben dezelfde smaak.
    Alleen ben ik gestopt met het eten van dier.

    Smakelijke groet,

   • za 21 februari 2015 om 14:21
    Permalink

    Mijn echtgenoot ook, maar mijn fysiek is daar nog niet helemaal aantoe, al hou ik het wel zo diervriendelijk mogelijk (als je dat zo kunt zeggen). Noem me maar een vleesverlater…

 • zo 22 februari 2015 om 12:15
  Permalink

  Misschien is het toch weer een voordeel ” in de stad ” te wonen? Bij alle bakkers hier, en dat zijn er veel op zeer korte afstand, heerlijk donkerbruin brood te koop. Diverse verschillende soorten, met walnoten, zaden noem maar op…. De baguettes zijn in de minderheid…. :-)

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: