Recept van de week: Saoussoun

vr 12 juni 2015

Clipboard01

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Las gisteren in de krant een angstaanjagend bericht: ‘Le régime alimentaire méditerranéen en voie de disparition’. Ik moet er niet aan denken! Geen oergezonde Méditerrane eetcultuur meer? Geen overheerlijke Provençaalse gerechten? Het einde van de traditionele ‘Cuisine Nissarde’?
Maar de waarschuwing van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) tijdens de huidige Wereldtentoonstelling in Milaan (nog tot 31 oktober) was luid en duidelijk. Samen met het Centre international des hautes études agronomiques méditerranéennes (CIHEAM) presenteerde de FAO een rapport dat er niet om liegt. Volgens hun schatting zou er nog maar 10% van de traditionele lokale ‘cuisine’ over zijn.
Het zou allemaal het gevolg zijn van de globalisering, een (snellere) levensstijl, een aangepast supermarktaanbod, een evoluerende eetcultuur en -last but not least- de veranderde rol van de vrouw in de samenleving. Het staat er nog net niet, maar als moeder de vrouw nou trouw thuis achter het fornuis was gebleven…..
En dan denk ik: wat een onzin.
Jawel, er is zelfs hier op het platteland een McDo verrezen waar je een bordkartonnen hamburger kunt gaan zitten uitkauwen, er zijn ‘snacks’ voor een snelle hap. Maar er zijn ook tal van eettentjes met een perfecte klassieke keuken. En de Cuisine Nissarde is springlevend, met steeds meer restaurants die het gelijknamige label voeren en gegarandeerd traditionele gerechten serveren.
In de supermarkten hier is er inderdaad een groeiend aanbod van ‘buitenlandse’ producten, maar de bulk komt nog steeds gewoon uit de omgeving. En de marché’s hebben zoals altijd een geweldig lokaal aanbod.
Blijft over de rol van de vrouw. En dan denk ik weer: wat een onzin. Franse vrouwen werken al generaties lang buiten de deur, de schooltijden zijn er op ingericht, overblijven is normaal bijvoorbeeld. En oké, misschien heb je na een vermoeiende werkdag niet altijd zin om uitgebreid te koken en lang achter het fornuis te staan. Is ook nergens voor nodig. Het geheim van de Méditerrane keuken zit ‘m namelijk in z’n eenvoud. Veel gerechten zijn overzichtelijk en in een handomdraai in elkaar te knutselen. Ook langdurige pruttelpotjes vergen wel (kook)tijd, maar de voorbereiding is doorgaans simpel en je hoeft er niet bij te blijven, die doen zichzelf. Ideaal voor het weekeinde. En voor de culinair minder onderlegde echtgenoot.
Dus hou op met die onzin. In de Provence koken we Méditerraan, met groenten, fruit, vis, mager vlees en olijfolie. Zoals altijd. Zoals de oergezonde, overheerlijke, supersimpele, traditionele tomatensaus saoussoun hieronder.

Ingrediënten:
1 kilo stevige tomaten
1 grote of 2 kleine ui(en)
2 tenen knoflook
1 bosje platte peterselie (of een ½ bosje krul)
10 blaadjes basilicum
snufje gemalen gember
zout, cayennepeper
wijnazijn
olijfolie

Bereiding:
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snij die ragfijn.
Haal de grofste steeltjes van de peterselie en hak de rest fijn, snij de basilicum fijn.
Meng ui, knoflook, peterselie, basilicum, een snufje gember, wat zout en wat cayennepeper in een ruime kom en meng alles door elkaar. Roer er een scheut olijfolie en een scheutje wijnazijn bij. Proef op smaak en voeg er eventueel nog wat gember, zout, peper, olie of azijn aan toe, tot het lekker frissig en pittig smaakt.
Dompel de tomaten eventjes in kokend water, laat ze afkoelen en trek het velletje eraf. Snij ze in vieren, haal de pitjes eruit en snij het vruchtvlees in blokjes. Schep ze voorzichtig door het mengsel in de kom. C’est tout.
De saoussoun is afgedekt met plastic folie een paar dagen in de koelkast te bewaren. Voor gebruik nog even doorscheppen en op kamertemperatuur laten komen.
Lekker over pasta, gnocchi, allerlei groenten zoals haricots, broccoli, etcetera, met wat sla eronder, bij witvis, kalfsvlees, als vulling voor een omelet, als basis voor een wokgerecht en vul verder zelf maar in.

7 gedachten over “Recept van de week: Saoussoun”

  1. Lekker, ik doe er dan bij het serveren nog een geprakt hardgekookt ei en wat grof gemalen Parmezaan bij. Maar zo kun je eindeloos variëren…

  2. In de Noordelijke Perigord viel het ons afgelopen mei op dat er een aantal restaurantjes waren bijgekomen en dan geen buitenlandse.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven