Recept van de week: Flan de thon provençal

Schermafbeelding 2015-10-16 om 17.34.07

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vandaag kreeg ik het verwijt naar m’n hoofd geslingerd dat ik een luie kok ben. Nee, niet de echtgenoot, iemand die op m’n blog reageerde. Dat leidde tot enige zelfreflectie.
Ik heb de puntjes van overweging dus maar even op een rijtje gezet.
1. Ik kook graag.
2. Ik heb een pesthekel aan overgecompliceerde knutselrecepten.
3. Ik heb geen zeeën van tijd.
4. Ik probeer creatief te schipperen tussen een smakelijke hap op tafel en werkdeadlines.
5. Ik denk dat ik de enige niet ben.
Intussen staat er een overheerlijke flan in de oven te pruttelen terwijl ik dit stukkie tik. En wordt er aan het aanpalende bureau gevraagd ‘wat de pot eigenlijk schaft?’
“Mwah, snel gemaksdingetje, geen tijd om er serieus werk van te maken.”
Ook creatief, zullen we maar zeggen.

Ingrediënten:
2 blikjes tonijn op olijfolie (320 gram)
1 blikje gepelde tomaten (400 gram)
2 uien
3 tenen knoflook
5 eieren
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde dragon
1 verse tomaat
olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Pel en snipper de uien, pel de knoflooktenen.
Giet de gepelde tomaten af en snij ze in stukjes, haal de harde kernen eruit.
Doe de tonijn in een vergiet en laat goed uitlekken.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en laat de uien op laag vuur glazig worden.
Voeg de gepelde tomaten toe, knijp de knoflooktenen er boven uit, doe de tijm erbij en laat alles een minuutje of 10 op laag vuur pruttelen. Prak de tonijn uit elkaar en doe die erbij, roer om en laat nog 5 minuten pruttelen. Proef, en voeg peper en zout naar smaak toe. Draai het vuur uit en laat de prut wat afkoelen.
Verwarm intussen de oven voor op 240 graden.
Klop de eieren los in een kom. Doe de prut erbij en roer alles even door elkaar.
Vet een bakvorm in met wat olijfolie en giet het mengsel erin.
Zet de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en laat de boel een half uurtje garen.
Snij de verse tomaat in dunne plakjes. Leg die na dat halve uurtje bovenop de prut in de bakvorm, strooi er de dragon overheen (snel doen, anders koelt de oven teveel af) en laat alles nog een kwartiertje afbakken. Haal de flan uit de oven en laat die een beetje afkoelen alvorens er punten van te snijden.
Lekker met wat stokbrood, een salade, gebakken aardappeltjes en een lichtvoetig glaasje rood.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler en hoofdredacteur van www.coteprovence.nl

11 gedachten over “Recept van de week: Flan de thon provençal

 • za 17 oktober 2015 om 04:49
  Permalink

  Dank Renee, ik ben gek op zulke recepten! Staat binnenkort bij mij op tafel! Heerlijk!

  Beantwoorden
 • za 17 oktober 2015 om 08:36
  Permalink

  Voor dit weekend hier stoofpotje. Dus wordt deze flan maandag gemaakt. Je lokale, smakelijke, niet te moeilijke recepten zijn precies wat ik nodig heb. En volgens mij geldt dit voor velen ….

  Beantwoorden
 • za 17 oktober 2015 om 10:50
  Permalink

  Een flan heb ik nog nooit gemaakt.
  Misschien moet ik daar ook maar eens aan beginnen ….

  Smakelijke groet,

  Beantwoorden
 • za 17 oktober 2015 om 13:49
  Permalink

  Bonjour Renée,

  Bij het lezen van dit recept meteen inspiratie gekregen. Jouw puntenlijstje kan ik volledig onderschrijven! Het is overigens altijd een fijne afsluiting van de week om jouw mails te ontvangen en dat mag ook wel eens gezegd worden.
  En er zijn nu eenmaal altijd mensen die vervelend reageren (erg makkelijk en gratuit vanuit je luie stoel achter de pc).

  Heb je nog een leuk recept met cepes (eekhoorntjesbrood)? Ik heb inmiddels zakken vol gedroogd om weg te geven, in risotto, sauzen, bij aardappelgerechten te verwerken enzo, maar kom ze hier in het bos nog steeds tegen …

  Hartelijke groet,
  Cora

  Beantwoorden
   • za 17 oktober 2015 om 23:10
    Permalink

    Dank je wel Renée voor het snelle recept. Ik ga het zeker bereiden.
    En wat een mooi inleidend verhaal erbij.
    Het valt mij altijd op hoe alle Fransen, ook de heren, zich zo met ‘eten’ bezighouden. Gisteren was ik in een restaurant in La France profronde. Het was er druk en aan onze tafel (10 personen, wij waren de enige Hollanders) maar ook aan andere tafels werd gesproken over het paddestoelen zoeken. Mobiele telefoontjes met de trotse bewijzen van de oogst deden de ronde.
    Ik hou van deze ‘stille’ jacht, die ik in het weekend overigens beter kan vergeten in verband met die andere jacht, waarbij de kogels je in het gunstigste geval om de oren vliegen.
    Goed weekend en tot ziens op je blog.
    Hartelijke groet,
    Cora

   • zo 18 oktober 2015 om 10:09
    Permalink

    Graag gedaan Cora. En ja, eten is hier beslist een item. Maar praat me niet over de jacht, daar heb ik helaas meer dan genoeg ervaringen/aanvaringen mee gehad.

 • za 17 oktober 2015 om 15:57
  Permalink

  Hi Renée , heb jouw recept doorgestuurd naar mijn zus Mariette in Nederland. Zij is dol op koken en ik dacht haar een idee voor een lunchgerecht te sturen. Kreeg meteen een enthousiaste mail terug, Renée is helemaal mijn type vrouw en het gerecht ga ik meteen maken, maar dan als hoofdgerecht. Ikzelf probeer op dit moment mijn man geschikt te maken voor de keuken, hij kookt nu alleen nog maar water.
  Ik wordt geopereerd aan mijn knie en ben dan even buiten dienst, zou fijn zijn als ik bij thuiskomst niet alleen maar pizza’s hoef te eten en ik denk, dat jouw recept voor hem moet lukken, toch?
  Fijn weekend, groetjes,
  Jacqui.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: