Recept van de week: chocokokosballen

vr 26 mei 2017

Categorieën: ,

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Las van de week een stuk in de krant over foodtrucks in Nederland. En dat dat zo’n grote hit was geworden. ‘Ja’, dacht ik, ‘waar niet?’ Hier bij mij om de hoek houdt het gerenommeerde wijndomein Château de Berne (Lorgues, Var) al jaren een bijzonder druk bezocht Food Truck festival, waar foodtruckers uit alle delen van de wereld op af komen. Dat geeft leuke kruisbestuiving: de foodtruckers wisselen – heel gemoedelijk, kom er nog maar eens om – informatie en recepten uit, waaraan ze dan allemaal weer een eigen draai geven en dat kun je bij elke nieuwe editie van dat festival merken. ’t Is een soort ‘fusion kitchen on weels’ en dat maakt het meer dan de moeite waard om eens een kijkje op dat château te nemen en meteen wat wijnen te proeven. Er is muziek en er wordt aan het eind van de middag door het publiek en een professionele jury de beste food truck en de lekkerste hap gekozen. Dat was dit jaar op 14 mei. En ik verbaasde me erover dat door het publiek een simpel chocokokosballetje als lekkerste snack werd uitverkoren. En ik was nog verbaasder toen ik eergisteren of zo, in dat krantenstuk las dat dat helemaal trendy was en dé zomerhit in Nederland ging worden. Zo’n simpel balletje, een klassiekertje bovendien, dat hier als ‘truffe coco’ of ‘boule de neige’ door het leven gaat? Baggervette hap trouwens, maar wel heel lekker. En het kan ook met een ‘gezonde’ twist. Probeer maar.

Ingrediënten:
325 gram havervlokken
250 gram fijne kristalsuiker
45 gram bittere cacaopoeder
225 gram boter
2 eetlepels hele sterke koffie
1 zakje vanillesuiker
30 gram pure chocolade (70%)
50 gram gepelde walnoten
50 gram gedroogde dadels zonder pit
25 gram geraspte kokos

Bereiding:
Hak de noten fijn, snij de dadels in stukjes.
Smelt de chocolade met een eetlepel water (even een bakje in de magnetron, of au bain-marie).
Doe de geraspte kokos in een diep bord.
Meng in een kom de havervlokken, de suiker en de cacaopoeder door elkaar. Doe er de boter (op kamertemperatuur) bij en kneed alles door elkaar; gewoon met de hand!
Voeg de koffie, de vanille en de gesmolten chocolade toe en meng alles nog eens goed door elkaar.
Doe de noten en de dadels erbij, meng ze er doorheen en vorm balletjes van het mengsel. Rol die door de geraspte kokos, leg ze op een schaal en laat ze in de diepvries een uurtje opstijven. Diepvries? Ja, dan krijgen ze iets van een ijsachtige alure zonder dat het ijs wordt.
Overgebleven balletjes in de koelkast bewaren, maar echt lang zal dat waarschijnlijk niet zijn.

7 gedachten over “Recept van de week: chocokokosballen”

 1. Hi Renée,
  Heb ik net een week gasten gehad, téveel ,eten en vooral drinken, kom jij met de balletjes en ik wilde nog vóór ik donderdag op vakantie ga, snel nog even 2 kg kwijt.
  Dat kan dus niet, ik moét dit proberen, zó lekker.
  Ik ga ze maken en eten, die ballen et je ne regrette rien.
  Liefs,
  Jacqui.

  1. Nou Jacqui, dat is absoluut herkenbaar hoor. En nee, niet doen, die 2 kilo afvallen voor je op vakantie gaat. Werkt alleen maar averechts, want zodra je een supermarché binnenstapt, met al die overheerlijkheden die je thuis niet kunt krijgen, ga je geheid voor de bijl als je als een hongerige wolf komt aanstappen met je mandje/karretje. Resultaat: alleen al in de eerste week kilo’s erbij. Dus: eerst dat lekkers, dan helemaal tevreden op vakantie en pas dáár langzaam maar onverbiddelijk aan de weegschaalwijzer werken. Mediterraan dieet: veel groenten, fruit, vis, eiwitten, weinig koolhydraten en suikers, wel dat glaasje wijn. Komt het helemaal goed. Fijne vakantie!

   1. Lieve Renée,
    Bedankt voor je goede raad, maar we zitten niet in Frankrijk, maar a.d. Bodensee.
    Kun je je voorstellen hoe daar gegeten wordt en al vraag je Halbe Portion, de borden zijn altijd vol.
    Misschien kan ik zelf proberen een visje te vangen en dat in een wegwerp- barbecue roosteren.
    Ik meld me als ik terug ben.
    Groetjes, jacqui.

   2. Maakt niet uit waar je zit Jacqui, nóóit op een lege dieetmaag winkelen. En het beste afvaladvies ooit komt van de vroeger baggervette supersterrenchef Paul Bocuse: “Ik eet álles, maar overal de helft van.” Is ie toch maar mooi slank en 91 mee geworden. And still going strong.

   3. Jammer dat ik mijn 4 zwerfkatten en 2 honden van de overburen niet mee kan nemen.
    Ze eten alle 6 twee keer per dag bij mij, maar grote stukken vlees zou hun zeker beter bevallen, maar wild vee gaat niet 1500 km in een auto zitten.
    Doei,
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven