Recept van de week: Tarte tatin aux tomates

vr 7 juli 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Eigenlijk is de ‘tarte Tatin’ gewoon een misbaksel. Het had een traditionele appeltaart moeten zijn, zoals de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin gewend waren te maken voor de klanten van hun hotel/restaurant in het dorpje Lamotte-Beuvron in het midden van Frankrijk. Maar ja, een van de zusters was vergeten de bodem van de taartvorm te bekleden met deeg. Dus legde ze dat maar over de appels in de taartvorm heen en schoof ze de hele handel zo maar de oven in. Omkeren kon altijd nog. Dat was in 1889 en het maakte de zusjes èn hun Hôtel de la Gare aan de RN20 wereldberoemd, want het resultaat van die miskleun was verrukkelijk: een knapperige taartbodem met sappige appels en een verrukkelijke zachte karamel. Zelfs het wereldberoemde restaurant Maxims’ in Parijs besloot de omgekeerde appeltaart op de kaart te zetten. Het hotelletje van de familie Tatin bestaat trouwens nog steeds. Het ligt nabij de RN2020 halverwege Orléans-Vierzon, recht tegenover het station van Lamothe-Beuvron. En dan ben je toch al lekker op weg naar het zuiden. Waar we er natuurlijk onze eigen variant op maken. Met tomaten bijvoorbeeld, en herbes de Provence. Dus hartig in plaats van zoet. Maar minstens zo lekker. Proef maar.

Ingrediënten:
1 rol (of 4 plakjes) bladerdeeg
6 grote tomaten
50 gram boter
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels balsamico azijn
1 eetlepel suiker
1 eetlepel herbes de Provence
½ bosje peterselie
1 teentje knoflook
wat geraspte parmesan
peper en zout

Bereiding:
Snipper de peterselie fijn, pel de knoflookteen.
Steek het kroontje uit de tomaten. Als je niet van de velletjes houdt, laat ze een minuutje in een pan met kokend water dobberen, haal ze eruit en trek het velletje eraf. Ik vind dat velletje wel lekker, dus ik snij ze gewoon in tweeën.
Verhit de boter in een ruime koekenpan en leg de tomaten er met de kont naar onderen in, bestrooi de bovenkanten met peper en zout en besprenkel ze met wat olijfolie. Draai het vuur laag, voeg de balsamico, de suiker, de peterselie, de herbes de Provence en de uitgeknepen knoflookteen toe. Schud de pan een beetje heen en weer tot alles goed verdeeld is en laat op laag vuur de tomaten zo’n 10 minuten in de saus sudderen.
Verhit intussen de oven op 180 graden.
Beboter of be-olie een ovenschaal/bakvorm waarin de tomatenhelften (krap!) naast elkaar passen. Leg de tomaten er met de kont naar boven in.
Rol de rol bladerdeeg uit, of leg de 4 plakjes met de randen over elkaar in een vierkant en druk de randen goed aan zodat het één plak wordt.
Bedek de tomaten met het bladerdeeg, snij overstekende randjes weg; alles moet binnen de schaal/vorm blijven.
Prik met een vork wat gaatjes in het deeg, zodat stoom kan ontsnappen straks.
Zet de schaal/vorm in het midden van de voorverwarmde oven en laat het baksel in zo’n 25-30 minuten gaar en goudbruin worden.
Haal de taart uit de oven en keer ‘m met behulp van een bord om, bestrooi met geraspte parmesan. Snij er punten van en serveer met een kloek glas gekoelde rode wijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven