Recept van de week: Pâtes aux brocolis

vr 10 augustus 2012

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

’t Is warm, zeg maar gerust heet, hier in de Provence. Met vandaag op het terras 34 graden in de schaduw. Dus kies ik voor een lichte maar pittige hap, want van heet eten ga je zweten en dat koelt lekker af. Een duik in het zwembad ook, maar dat doen we wel na de lunch, voor we weer aan het werk gaan. En er tussendoor natuurlijk.

Ingrediënten:
400 gram pasta naar keuze (spaghetti, of macaroni enz.)
500 gram broccoli
1 rode paprika
1 ui
2 tenen knoflook
100 gram geraspte emmental of gruyère
geraspte parmesan
olijfolie
scheutje witte wijn
peper, of sambal

Bereiding:
Snij de steel van de broccoli en verdeel de rest in kleine roosjes. Kook beetgaar in ruim water, giet af en bewaar in de open pan.
Pel en snipper de ui, haal de onder en bovenkant van, en de zaadlijsten uit de paprika en snij hem in kleine stukjes. Pel de tenen knoflook.
Kook intussen de pasta aldente (beetgaar) in ruim water met een hele flinke scheut olijfolie. Stort over in een vergiet en schudt het water er goed uit. Spoel vooral niet af en doe meteen terug in de pan, met het deksel erop.
Fruit de ui aan in een koekenpan met wat olijfolie, doe de paprika erbij, plus een scheut witte wijn, en knijp de knoflooktenen er boven uit; laat alles zo’n vijf minuten sudderen. Voeg flink wat peper toe, of gewoon een stevige lik sambal, en proef of de saus pittig genoeg is. Doe de broccoliroosjes erbij en laat even warm worden. Voeg de emmental of gruyère toe en roer alles voorzichtig door tot die gesmolten is.
Verdeel de pasta over de borden en verdeel de saus erover. Bestrooi rijkelijk met geraspte parmesan. Glaasje wit of rosé erbij, plus wat papieren snotlapjes vanwege de onvermijdelijke loopneus: bon app!

5 gedachten over “Recept van de week: Pâtes aux brocolis”

   1. Renée, wat dapper van je om met zo’n hitte te koken.
    Hier was het 40 gr en dan verlam ik.
    Ik bewaar je recept voor iets koelere dagen.
    groetjes,
    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven