Recept van de week: Socca

vr 23 januari 2015

socca-nicoise-a-la-maison_640x480
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Op een van m’n scharreltochten door Vieux-Nice kwam ik langs een hoogst merkwaardig winkeltje dat zich fromagerie noemt en inderdaad een fraai assortiment artisanale kaasjes voert, waarvan de Corsicaanse me meteen verlekkerd naar binnen deden stappen. Daar bleek Glandeves (33 Rue Pairolière) ook nog eens in stokvis te doen, gerookte tonijn, allerlei vismarinades, charcuterie, droge worsten, rauwe hammen, olijven, tapenades, confitures, wat verdwaalde flesjes wijn en…. alles voor het maken van socca, die heel speciale kikkererwtencrêpe.
Iedere rechtgeaarde niçois zal volhouden dat het een oer-niçoise uitvinding is, maar ook in het oude Egypte en in Mesopotamië hadden ze al ervaring met een soort van kikkererwtenpannenkoeken.
Waarschijnlijk kwam socca als farinata in de 19e eeuw met immigranten uit het Italiaanse Genua mee naar Nice. De legende wil dat het succes van de socca te danken was aan ene Théresa die bij het krieken van de dag naar de oude haven toog met haar ambulante keukentje op wielen, om daar voor vroege vogels en vissers ter plekke de pois-chichescrêpes klaar te maken. Feit blijft dat socca al heel lang stevig verankerd is in de culinaire traditie van Nice. En vanzelfsprekend kwam ik bij Glandeves de winkel niet uit zonder een ferme zak ‘farine de pois chiches’, een socca-mes en een massief koperen socca-plaat. Wel een kleintje (40 cm doorsnee), die dingen zijn behoorlijk aan de prijs, maar dan heb je ook wat.socca plaat
Eigenlijk moet zo’n plaat in een echte pizza/houtoven, maar in een gewone oven kan het ook. Overigens is ook met een pizzavorm, of in een koekenpan op het gasfornuis is iets van een socca-pannenkoek klaar te maken, maar ‘t smaakt een stuk minder.

Ingrediënten (voor 1 plaat van circa 40 cm):
125 gram farine de pois chiches (kikkererwtenmeel)
25 cl water
3 eetlepels olijfolie
½ theelepeltje zout
peper uit de molen

Bereiding:
Doe het water in een kom en roer er beetje bij beetje met een vork het meel doorheen.
Voeg een eetlepel olijfolie plus het zout toe; flink kloppen met de vork om klontjes te voorkomen. Het mengsel moet niet veel dikker zijn dan volle melk. Eventueel nog wat water toevoegen en opnieuw kloppen.
Verhit de oven 10 minuten voor op de hoogste stand.
Verdeel 2 eetlepels olijfolie over de socca-plaat en zet die 5 minuten in het midden van de hete oven.
Haal de plaat weer uit de oven en verdeel er het socca-mengsel gelijkmatig in een dunne laag overheen.
Ze de plaat weer in de oven, bovenin dit keer.
Zet na een minuut of 2 de oven op de grillstand.
Laat de socca nog een minuut of 5-7 knapperig en goudbruin worden, hier en daar een donker plekje mag best en als er bubbels ontstaan, gewoon doorprikken met een vork.
Haal de socca uit de oven, bestrooi rijkelijk met versgemalen peper, snij ‘m in parten en serveer zo heet mogelijk; eenmaal afgekoeld is ook het lekkere en de lol eraf.
Zo uit de hand eten. Gaat prima samen met een glas frisse rosé.

2 gedachten over “Recept van de week: Socca”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven