Recept van de week: Pasta met gamba’s

vr 31 juli 2015

Schermafbeelding 2015-07-31 om 12.52.24
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het was even spannend de afgelopen dagen, met zo’n grote bosbrand op de berg tegenover de onze. Nu de brand na twee dagen onder controle is kan de balans worden opgemaakt: 120 hectaren in de as, gelukkig geen doden of gewonden maar wel veel materiële schade. Of het een ongelukje was, of opzet moet onderzoek nog uitwijzen. Maar heftig was het wel, je slaapt slecht als je weet dat de wind elk moment kan draaien en die vuurzee ineens zomaar jouw kant op kan komen. Ik had vandaag dus eigenlijk helemaal geen trek meer in de geflambeerde gamba’s die ik voor op het menu had bedacht. Doen we dus maar niet. Het wordt een simpel en ook wel zomers gerechtje dat niet in de fik hoeft. Al blussen we het evengoed wel af met een mooi glas rosé natuurlijk.

Ingrediënten:
12 grote gamba’s, rauw
4 tenen knoflook
16 kerstmaatjes
½ bosje basilicum
½ gevogeltebouillontablet
½ citroen
droge witte wijn
olijfolie
zout en peper uit de molen
pasta naar keuze

Bereiding:
Pel de knoflooktenen, halveer de kerstomaatjes, rasp het geel van de ½ citroen en pers ‘m uit. Snij de basilicum fijn, hou een paar blaadjes achter voor de garnering.
Breng in een ruime pan het water voor de pasta aan de kook met een flinke scheut olijfolie.
Pel intussen de gamba’s, snij de rugkant in de lengte open en haal het zwarte darmkanaal eruit, want dat verpest de smaak.
Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de gamba’s snel aan, niet meer dan een minuut of 2-3 aan elke kant. Vis ze uit de pan en zet ze weg. Draai het vuur laag.
Gooi de pasta in de pan met kokend water en kook die beetgaar.
Pers de knoflooktenen uit boven de olie en laat de knoflook licht kleuren (niet te donker laten worden, dan gaat het bitter smaken), voeg een flinke scheut witte wijn toe, plus de ½ gevogeltebouillontablet, het citroensap en de citroenrasp, laat even pruttelen. Voeg zout en peper naar smaak toe, doe de gamba’ s erbij en laat ze even doorwarmen. Doe pas op het laatst de fijngesneden basilicum erbij, plus de kerstomaatjes.
De pasta zal nu wel gaar zijn, doe die over in een vergiet (niet afspoelen!), schudt het kookvocht eruit en verdeel over de borden. Verdeel de gamba’s met de saus er overheen. Garneer met een blaadje basilicum.

2 gedachten over “Recept van de week: Pasta met gamba’s”

  1. Gelukkig is de wind niet gedraaid en bleef het vuur voor jullie op veilige afstand. Het lekkere recept, maak ik vandaag voor mijn vrienden en ter ere van jou. Vriendelijke groet Aalydia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven